Objednejte si kytice rychle a jednoduše ve speciálním formuláři.

Florista – umělec, který tvoří v souladu s přírodou a prostorem

19.7. 2022

Floristé, či floristky, jsou specialisté zabývající se zejména květinami a rostlinami, jejich pěstováním, aranžováním, prodejem a jejich zakomponováním do každého prostředí. Florista je odborník i umělec v jedné osobě, který tvoří z květin a jiných materiálů esteticky hodnotná díla. Předpokladem pro tuto tvořivou práci je zručnost a rychlost, čistota práce, znalost materiálů, technik zpracování, ale i fantazie, díky které může umělecké dílo vzniknout.

Floristé uváží kytice k jakékoliv příležitosti (od narozenin, svateb, promocí, až ke smutečním vazbám). Zabývají se prostorovým aranžováním do misek a různých nádob, vytvoří výzdoby na zahradní slavnosti, svatební hostiny, večírky, Vánoce a další mimořádné příležitosti. Své umělecké dovednosti ukazují při vytváření florálních objektů, které mohou být různých tvarů. Tyto objekty jsou aranžovány v různých nádobách či krabičkách, někdy obsáhnou i větší plochy, jako jsou živé ploty v zahradách. Floristé tvoří jak se živými, tak s neživými materiály. Jejich zaměřením jsou květinové dekorace do interiérůexteriérů. Dokáží sladit barvy, vůně, tvary, druhy rostlin a materiálů tak, aby dané prostředí získalo žádoucí atmosféru. 

Floristické umění získává stále větší oblibu a prestiž díky veletrhům a soutěžím, kam může zavítat i veřejnost, která oceňuje krásu květin. Významnou akcí je Děčínská kotva – mistrovství floristů ČR, při které se koná i výstava květin. Tato událost je velmi oblíbená a lidé sem jezdí načerpat inspiraci a pokochat se odbornou květinářskou tvorbou.

Naše floristky a floristé se zabývají zejména aranžováním originálních kytic, dekorací a svatebními květinovými dekoracemi. Svatební den, je speciální událost, při které floristé vychází z informací o nevěstě, o její osobnosti, šatech, o jejím přání a tvoří v souladu s přírodou a ročními obdobími. A tak nevěsty vždy dostanou rady, jaké barvy a druhy květin je možné na jejich svatbě využít. Ať už se jedná o svatbu nebo jakoukoliv jinou příležitost, tak právě informace o osobě, která dostane květinu či květinovou dekoraci, jsou pro floristu stěžejní. Celá tvorba a kreativní práce pak může vycházet z těchto údajů, výsledek je doslova “šitý na míru” a s vysokou pravděpodobností tak udělá největší dojem a radost.

V AMMI se o vás postarají naše profesionální floristky a floristé, kteří svoji práci milují, mají ji jako životní styl, a tak květinám dobře rozumí. Přijďte se do našeho zážitkového květinového studia podívat a sdělte nám svá přání a záměry, společně najdeme to pravé, co udělá radost vám i obdarovaným. Nechejte se okouzlit květinAMMI. Těšíme se na vás.