Objednejte si kytice rychle a jednoduše ve speciálním formuláři.

Korsáž – květinová ozdoba nejen pro ženicha

20.2. 2021

Zajímá vás, jaké květinové doplňky jsou na svatbě nezbytné? Jednou z nich je korsáž. Korsáž je květinová ozdoba, která se připíná na oblečení, většinou na sako, vestu, šaty či klobouk. Na svatbě se s ní zdobí nejčastěji ženich, a pak svědkové, nebo otcové nevěsty a ženicha. Může ozdobit i oděv žen. Tato květinová dekorace se nosí nejen na oficiální události jako je svatba, ale také na plesy, bankety, slavnostní recepce, módní přehlídky či promoce.

Korsáž se obvykle ladí k oblečení muže podle barvy saka, košile, kravaty, ponožek, případně tkaniček, nebo se vytváří barevně podle oblečení doprovodu. Svatební korsáž je vždy v harmonii se svatební kyticí a dalšími květinovými dekoracemi. Díky barevnému souznění všichni poznají nevěstu a ženicha, případně jejich nejbližší členy rodiny. 

Tradiční užití korsáže je na svatbách, kde má na květinovou ozdobu právo nejen nevěsta, ale i ženich. Ozdobu do klopy saka připíná ženichovi vždy nevěsta výměnou za svatební kytici. Korsáž je originální ruční práce, která upozorňuje ostatní hosty svatby na důležitost muže, který ji má připnutou. Z tohoto důvodu se na některých svatbách pečlivě dbá na bohatost korsáže, kterou má ženich a pro další významné muže svatby se vyrobí květinový vývazek méně honosný. Korsáž je tak vždy jedinečná.

Korsáže rozdělujeme podle tvaru a způsobu zhotovení (toto rozdělení slouží pouze pro vaši představu, jak korsáže vznikají):

  • Vázané – květiny a zeleň se navazují na drát a vatičkují se, nebo se jiným způsobem upravují pro delší trvanlivost. Tuto metodu výroby u nás upřednostňujeme. 
  • Lepené – z kartonu se připraví požadovaný tvar, na který se lepí květiny, přízdoby,  a další přírodní materiály, v takové míře, že kartonovou podložku úplně zakryjí.
  • Drátkované – korsáže, které vytvoří požadovaný tvar (srdce, věneček aj.) pomocí splétání dekorativních drátků, přízdob a květin.
  • Kombinované – kombinace všech předchozích typů.
  • Jehlice do klopy – jedná se o drát o síle do 1,5 mm, který se obtočí jemným ozdobným drátkem. Konec se opatří perličkou, případně se dozdobí. 

V našem květinovém studiu AMMI dbáme na detaily. Korsáž vytvoříme v souladu s oblečením i doplňky jako jsou spony na kravaty, manžetové knoflíčky a hodinky, a se svatební kyticí nevěsty. Ženichovi korsáž zhotovíme sladěnou se svatební kyticí nevěsty. Speciální technikou a přípravky zajistíme trvanlivost květin při obřadu i po něm. V AMMI sladíme celou vaši svatbu či jinou oslavu do jednoho tónu. Vytvořte díky květinovým dekoracím a doplňkům nádherný den plný harmonie.